#654: Bytów/Rockmill – 2nd Anniversary

Swoje "urodziny", czyli kolejne rocznice rozpoczęcia działalności, browary świętują na różne sposoby. Niektórzy organizują okolicznościowe kranoprzejęcia, inni imprezy na terenie browaru, jeszcze inni wypuszczają...

#513: BIAŁY – Złota Pszenica

Jeszcze rok temu o kraftowego weizena było ciężko. Piwa w tym stylu do niedawna były domeną browarów restauracyjnych oraz wielkich browarów, które są w...

#906: Zapanbrat/Trzech Kumpli – Unplugged: Bezalkoholowe IPA

Już jakiś czas temu zdecydowałem, że piwom bezalkoholowym poświęcę osobny dział na stronie głównej portalu. I to było bardzo dobra decyzja, bo newsów z...

#595: Profesja – Bartnik

Braggot - czyli hybryda piwa i miodu pitnego - w Polsce jest produkowany jako piwo (tzn. słód musi stanowić przynajmniej 50% i jedno ziarenko...

#1126: ReCraft – Święty Patryk

Od święta (a raczej wspomnienia) świętego Patryka upłynęło sporo wody w Odrze - wszak obchodzone jest ono w kalendarzu liturgicznym Kościoła katolickiego 17 marca....

#389: ?/Inne Beczki – Kiwi Kiwi Kiwi

Kiwi w piwie kojarzy mi się przede wszystkim z rewelacyjnym Kociambrem z Browaru Szałpiw, którego recenzja jest zresztą na moim blogu. Tam ten owocowy...

#641: Błonie/NOOK – Po Korkach

Niekwestionowanym liderem mojego comiesięcznego plebiscytu na Nowość Miesiąca jest Browar NOOK. Jest to póki co jedyny browar, który zwyciężył w dwóch konkursach z kolei....

#1071: Artezan – Bałwan

Tegoroczne Boże Narodzenie pierwszy raz od niepamiętnych czasów (przynajmniej w moim regionie) było białe. Do tamtego anmt świetnie pasowałoby dzisiejszej piwo, ale niestety nie...

#688: Wrężel/Piwo Szczyrkowskie – Double Witbier

Wśród piw obecnych na polskim rynku kraftowych znajdzie się spora grupa tzw. piwnych klonów. Jedni przyznają się do tego bardziej, inni mniej. Jeszcze inni...

#572: Przystanek Tleń – Sour Cherry Wild Ale White Wine BA

Leżakowanie w beczkach po winie potrafi dać naprawdę ciekawe efekty. Oprócz typowo drewnianych nut, jak np. dębowa wanilina, wnoszą często aromaty typowe dla wina....

#302: Rye River – The Crafty Brewing Company Irish Pale Ale

Irlandzkie piwowarstwo kojarzy się zwykle z dwiema najbardziej znanymi markami - Guinnessem oraz Kilkenny. Tymczasem nie tak dawno tematem piw wyspiarskich, w tym irlandzkich,...

#882: ?/Gryfus – Gryfi Stan

Przez długi czas piwny honor Szczecina ratowały jedynie browary restauracyjne. Pod względem kraftu miasto to było daleko w tyle za innymi dużymi miastami w...

#850: Boon – Geuze Mariage Parfait

Jak już pisałem pod koniec lipca, jakiś czas temu zaopatrzyłem się przez internet w kilka dobrych lambików, czyli belgijskich dzikich piw fermentacji spontanicznej. Jakoś...

#438: Łąkomin – Srogi Niedźwiedź na Dzikim Zachodzie

Jednym z piw, które w maju zrobiły na mnie spore wrażenie, był Srogi Niedźwiedź leżakowany w beczce po miodzie pitnym. Piłem go zarówno w...

#939: Green Head – I’m Blue

Przez ostatnie dwa tygodnie zrecenzowałem całkiem sporą grupkę lagerów - głównie za sprawą Święta Porteru Bałtyckiego, ale nie tylko. Jako, że "ramówka" recenzji na...

Daj lajka! :)

2,275FaniLubię
1,759ObserwującyObserwuj
599ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

Browar Stu Mostów zmienia identyfikację wizualną

Browar Stu Mostów w 2025 r. skończy 10 lat. Z tej okazji podjęto decyzję o zmianie identyfikacji wizualnej. W środę, 15 stycznia, zaprezentowane zostało...

Zamyka się Browar Lubicz

Zamyka się kolejny browar rzemieślniczy. Chodzi o Browar Lubicz, który w obecnej lokalizacji będzie działał jeszcze do 21 grudnia 2024 r.- Decyzja ta została...

Niedługo jesienna edycja Piwowarów

Targi Piw i Browarnictwa Piwowary świętują w tym roku swoje dziesięciolecie. Z tej okazji w jubileuszowym roku odbędzie się druga, tym razem październikowa edycja.Targi...

Amber wprowadza do oferty bezalkoholowy… porter bałtycki

Bezalkoholowy porter bałtycki to najnowsze piwo, które trafia do oferty Browaru Amber w ramach serii Po Godzinach. Ku zaskoczeniu wielu odbiorców twórcy tego piwa...

WHC Lab przejęło polskiego producenta drożdży

Polski producent drożdży Fermentum Mobile został sprzedany. Jak informuje Portal Spożywczy, od 1 października firma stała się przedstawicielstwem na kraje nadbałtyckie irlandzkiego WHC Lab.Fermentum...