#125: Gryf/Gentleman – Łobuz z Wybrzeża
Wczoraj (w poniedziałek) na blogu pojawiła się recenzja piwa Atak Chmielu z Browaru PINTA, czyli american IPA w wersji east coast. Dziś dla porównania chciałbym...
#1183: PINTA – Risfactor Vanilla & Coconut
Browar PINTA powraca na łamy Portalu o Piwie - tym razem w ramach recenzji jednego ze swoich mocarzy. Będzie to jedna z wersji Risfactora,...
#265: Timmermans – Oude Kriek
Niedawno obchodziłem 28 urodziny i z tej właśnie okazji postanowiłem sobie sprezentować jakiś lambik. Z owocowych kwasów jak dotąd sięgałem głównie po malinowe framboise...
#386: Bytów/Rockmill – Going Dark
Przy okazji recenzji piwa Łódź i Młyn Sherry BA po raz pierwszy porównywałem bliźniacze piwa, wypuszczone na rynek w różnych wersjach. Zapowiadałem wówczas, że...
#804: Łańcut – Oczi Czornyje
Z Browaru Łańcut testowałem do tej pory wyłącznie piwa lekkie i jasne. Wszystkie, które recenzowałem na portalu, bardzo mi smakowały. Dla odmiany uznałem ostatnio,...
#173: Bartek/Doctor Brew – Choco Boss
W okolicy świąt Bożego Narodzenia wielu polskich piwnych rzemieślników wypuszcza na rynek tzw. piwa świąteczne. Z reguły są one pełne różnego rodzaju przypraw, które...
#327: Browar na Jurze/PINTA – Eisbock Grand Prix
Organizatorzy coraz większej liczby konkursów piw domowych przygotowują dla autorów zwycięskich receptur (konkretnej kategorii lub całej rywalizacji) możliwość uwarzenia swojego piwa w profesjonalnym browarze...
#1016: Brofaktura – This is… Mlecyk!
Ostatnie piwo z czerwcowych "darów losu" od Browaru Brofaktura, które pozostało mi jeszcze do zrecenzowania, to trunek dość oryginalny - nie tyle ze względu...
#186: Wychwood Brewery – Hatherwood The Green Gecko IPA no 2
Historia piwa w stylu india pale ale (IPA), jak pewnie doskonale wiecie, zaczęła się w czasach kolonialnych. Intensywne chmielenie, dzięki swojemu bakteriostatycznemu działaniu, świetnie utrwalało...
#1047: Opolski – Oatmeal Stout
Wśród zalet różnego rodzaju piwnych festiwali na pewno należy wymienić możliwość spróbowania piw, które są mocno limitowane lub zazwyczaj są kompletnie niedostępne. Tak też...
#577: ?/Hopito – Pina Chocolada
Wszelkiej maści IPA powinny być pite jak najszybciej - z czasem zmniejsza się chmielowość w aromacie, a baza słodowa się utlenia, co może dawać...
#1089: Profesja – Murarz
East coast IPA, to obok english IPA, najbardziej klasyczna forma piwa znanego jako india pale ale. Oba mają ze sobą wiele wspólnego, zresztą, east...
#930: Błonie/Hopito – Grizzly
Z piwami typu pastry sour dałem sobie póki co spokój. Dużo bardziej odpowiadają mi pastry stouty i po nie staram się regularnie sięgać. Obecnie...
#752: Recraft/Rockmill – Fun Times
Wszystkie dotychczas recenzowane przeze mnie piwa Rockmilla były warzone w Browarze Kaszubskim Bytów. Kilka miesięcy temu - w lipcu ubiegłego roku - browar ten...
#29: Wąsosz/Hopster – Indiana
Dziś piwo z założonej niedawno szczecińskiej inicjatywy kontraktowej Hopster, która została założona m.in. przez właścicieli sklepu specjalistycznego Elysium ze Szczecina. Indiana, bo o nim...
























