#1041: ReCraft/Piwne Podziemie – Lady Luck
Dotychczas Browar Piwne Podziemie pojawiał się na Chmielniku Jakubowym przy okazji recenzji piw górnej fermentacji. Wszystkie reprezentowały w miarę równy naprawdę dobry poziom. Lagera...
#45: Wąsosz/Setka – Viking Pils
Dziś chciałbym zaprezentować drugie na moim blogu piwo z Browaru Setka, warzącego kontraktowo w Wąsoszu. Piwem tym jest Viking Pils, które jak sama nazwa...
#768: Profesja/Browar Odrzański – Viadrus
W dziale "Recenzje" mojego portalu gros tekstów dotyczy piw górnej fermentacji. "Honor" lagerów ratują w zasadzie trzy style - portery bałtyckie, pilsy oraz koźlaki....
#22: Wąsosz/Kraftwerk & Kattowitzer Bräuhaus – Rauch Alt
W ubiegłym miesiącu recenzowałem już jedno piwo będące owocem współpracy Browaru Kraftwerk z Kattowitzer Bräuhaus. Dziś, po recenzowanym już przeze mnie Pilsie, prezentuję drugie...
#166: Broumov – Opat Bitter Premium Extra Chmelené Pivo
Czechy to kraj, w którym wypija się rocznie najwięcej piwa w Europie - na osobę przypada około 144 litrów (dla porównania w Polsce statystyki...
#423: BeerLab – Piaseczyńskie Ciemny Lager
Dobrych ciemnych lagerów w Polsce jest jak na lekarstwo. A ponoć wszystko przez to, że ciemne piwa w naszym kraju niezbyt dobrze się sprzedają....
#427: Tenczynek – Marcowe
Piwo marcowe obecnie kojarzy się nam głównie z monachijskim Oktoberfestem. Dziś styl ten nie należy do zbyt szanowanych przez nowofalowych beer geeków i często...
#625: Piwna – Pils
"Pokaż mi swojego pilsa, powiem Ci, jakim jesteś piwowarem" - zdanie to coraz częściej powtarza się w branży. Coraz częściej, ponieważ już od dłuższego...
#1118: Heller-Bräu Trum – Helles Schlenkerla Lagerbier
Niemiecki browar Heller-Bräu Trum, słynący ze swojej marki Schlenkerla, specjalizuje się w różnego rodzaju rauchbierach. Ma jednak w swojej ofercie piwo, które pomimo braku...
#703: Zarzecze/Browar Mistrzowie Smaku – Craft Kingdom Brewery Hop Fortune
Pilsner to styl klasyczny, który w pierwszej chwili kojarzy się nam z piwami czeskimi (w końcu miejscem narodzin pilsa w formie, którą dzisiaj znamy,...
#181: Browar Zamkowy w Cieszynie/Żywiec – Porter
W sobotę, 21 stycznia, już po raz II w historii, w Polsce obchodzimy Święto Porteru Bałtyckiego. Za tą inicjatywą stoi Marcin "Mason" Chmielarz, autor...
#466: Weldebräu – Citra Helles
Monachijskie jasne, zwane też inaczej munich helles, to jeden z klasycznych niemieckich stylów, i to jeden z tych nudniejszych. Słodkawy, słodowy profil z niską...
#936: Brofaktura – Baltic Porter
Okolicznościową serię recenzji przygotowanych z okazji tegorocznego Święta Porteru Bałtyckiego (16 stycznia), kończę piwem teoretycznie najmniej interesującym. Bynajmniej nie nudnym, ale właśnie najmniej ciekawym,...
#506: Svijany – Svijanský Máz
Jak już wspominałem przy okazji recenzji Svijanskiej Desítki, piwa z Browaru Svijany śmiało mogę zaliczyć do piwnej klasyki. Mam do nich sentyment, ponieważ chętnie po...
#938: Sady/Deer Bear – Ramen Shop: Rice Hoppy Pils
Lubię kuchnię azjatycką, chociaż np. ramenu nie miałem jeszcze okazji spróbować (jakoś w mojej okolicy brakuje punktów serwujących tę potrawę). I jakoś mnie do...























