#1041: ReCraft/Piwne Podziemie – Lady Luck

Dotychczas Browar Piwne Podziemie pojawiał się na Chmielniku Jakubowym przy okazji recenzji piw górnej fermentacji. Wszystkie reprezentowały w miarę równy naprawdę dobry poziom. Lagera...

#45: Wąsosz/Setka – Viking Pils

Dziś chciałbym zaprezentować drugie na moim blogu piwo z Browaru Setka, warzącego kontraktowo w Wąsoszu.  Piwem tym jest Viking Pils, które jak sama nazwa...

#768: Profesja/Browar Odrzański – Viadrus

W dziale "Recenzje" mojego portalu gros tekstów dotyczy piw górnej fermentacji. "Honor" lagerów ratują w zasadzie trzy style - portery bałtyckie, pilsy oraz koźlaki....

#22: Wąsosz/Kraftwerk & Kattowitzer Bräuhaus – Rauch Alt

W ubiegłym miesiącu recenzowałem już jedno piwo będące owocem współpracy Browaru Kraftwerk z Kattowitzer Bräuhaus. Dziś, po recenzowanym już przeze mnie Pilsie, prezentuję drugie...

#166: Broumov – Opat Bitter Premium Extra Chmelené Pivo

Czechy to kraj, w którym wypija się rocznie najwięcej piwa w Europie - na osobę przypada około 144 litrów (dla porównania w Polsce statystyki...

#423: BeerLab – Piaseczyńskie Ciemny Lager

Dobrych ciemnych lagerów w Polsce jest jak na lekarstwo. A ponoć wszystko przez to, że ciemne piwa w naszym kraju niezbyt dobrze się sprzedają....

#427: Tenczynek – Marcowe

Piwo marcowe obecnie kojarzy się nam głównie z monachijskim Oktoberfestem. Dziś styl ten nie należy do zbyt szanowanych przez nowofalowych beer geeków i często...

#625: Piwna – Pils

"Pokaż mi swojego pilsa, powiem Ci, jakim jesteś piwowarem" - zdanie to coraz częściej powtarza się w branży. Coraz częściej, ponieważ już od dłuższego...

#1118: Heller-Bräu Trum – Helles Schlenkerla Lagerbier

Niemiecki browar Heller-Bräu Trum, słynący ze swojej marki Schlenkerla, specjalizuje się w różnego rodzaju rauchbierach. Ma jednak w swojej ofercie piwo, które pomimo braku...

#703: Zarzecze/Browar Mistrzowie Smaku – Craft Kingdom Brewery Hop Fortune

Pilsner to styl klasyczny, który w pierwszej chwili kojarzy się nam z piwami czeskimi (w końcu miejscem narodzin pilsa w formie, którą dzisiaj znamy,...

#181: Browar Zamkowy w Cieszynie/Żywiec – Porter

W sobotę, 21 stycznia, już po raz II w historii, w Polsce obchodzimy Święto Porteru Bałtyckiego. Za tą inicjatywą stoi Marcin "Mason" Chmielarz, autor...

#466: Weldebräu – Citra Helles

Monachijskie jasne, zwane też inaczej munich helles, to jeden z klasycznych niemieckich stylów, i to jeden z tych nudniejszych. Słodkawy, słodowy profil z niską...

#936: Brofaktura – Baltic Porter

Okolicznościową serię recenzji przygotowanych z okazji tegorocznego Święta Porteru Bałtyckiego (16 stycznia), kończę piwem teoretycznie najmniej interesującym. Bynajmniej nie nudnym, ale właśnie najmniej ciekawym,...

#506: Svijany – Svijanský Máz

Jak już wspominałem przy okazji recenzji Svijanskiej Desítki, piwa z Browaru Svijany śmiało mogę zaliczyć do piwnej klasyki. Mam do nich sentyment, ponieważ chętnie po...

#938: Sady/Deer Bear – Ramen Shop: Rice Hoppy Pils

Lubię kuchnię azjatycką, chociaż np. ramenu nie miałem jeszcze okazji spróbować (jakoś w mojej okolicy brakuje punktów serwujących tę potrawę). I jakoś mnie do...

Daj lajka! :)

2,275FaniLubię
1,759ObserwującyObserwuj
599ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

Browar Stu Mostów zmienia identyfikację wizualną

Browar Stu Mostów w 2025 r. skończy 10 lat. Z tej okazji podjęto decyzję o zmianie identyfikacji wizualnej. W środę, 15 stycznia, zaprezentowane zostało...

Zamyka się Browar Lubicz

Zamyka się kolejny browar rzemieślniczy. Chodzi o Browar Lubicz, który w obecnej lokalizacji będzie działał jeszcze do 21 grudnia 2024 r.- Decyzja ta została...

Niedługo jesienna edycja Piwowarów

Targi Piw i Browarnictwa Piwowary świętują w tym roku swoje dziesięciolecie. Z tej okazji w jubileuszowym roku odbędzie się druga, tym razem październikowa edycja.Targi...

Amber wprowadza do oferty bezalkoholowy… porter bałtycki

Bezalkoholowy porter bałtycki to najnowsze piwo, które trafia do oferty Browaru Amber w ramach serii Po Godzinach. Ku zaskoczeniu wielu odbiorców twórcy tego piwa...

WHC Lab przejęło polskiego producenta drożdży

Polski producent drożdży Fermentum Mobile został sprzedany. Jak informuje Portal Spożywczy, od 1 października firma stała się przedstawicielstwem na kraje nadbałtyckie irlandzkiego WHC Lab.Fermentum...