#334: ?/BERHET – Apache
Choć Czechy i Słowacja to kraje dość podobne pod wieloma względami, ale jeśli chodzi o piwo, podobieństw zbyt wielu nie ma. Przeciętnemu Kowalskiemu ten...
#236: De Brabandere – Petrus Aged Red
Zwolnienie lekarskie ma swoje dobre strony - mogę przynajmniej spokojnie dokończyć recenzje, które zacząłem pisać już jakiś czas temu. Parę tygodni temu w sklepach...
#52: Kaiser Bräu – Veldensteiner Bavarian Amber Ale
Niemiecki rynek piwa, mimo że należy do największych na świecie, charakteryzuje się tym, że jest hermetyczny i bardzo tradycyjny - tamtejsi konsumenci bardzo ostrożnie...
#340: BeerLab/Wokanda – Przesłuchanie wstępne
Według Michała "Docenta" Marandy z blogu polskieminibrowary.pl w 2017 r. ruszyło 26 nowych browarów kontraktowych. Faktem jest, że obecnie rynek zmienił się na tyle,...
#581: Beer Bros./Hoppy Beaver – My Name Is Lager
Dodając chmiel do piwa zwykle korzysta się z granulatu chmielowego, produkowanego ze zmielonych i sprasowanych szyszek chmielu. Tak jest po prostu najpraktyczniej. Surowiec ten...
#627: Bartek/Brewery Hills – Lazy Delight
Browar Brewery Hills to dość dziwny projekt, z początku firmowany wyłącznie nazwiskiem Katarzyny Puchały. Pierwsze sygnały na jego temat pojawiły się dosłownie na chwilę...
#739: Bytów/Rockmill – Great Brut
Zaczęło się od trzyliterowego lubianego przez polskie browary skrótowca DDH, który oznacza niewiele nam mówiące podwójne chmielenie na zimno. Później pojawiły się kolejne akronimy,...
#839: AleBrowar/Maltgarden – Guess The Day
Pastry Sour to styl, który można spokojnie nazwać objawieniem tego roku. No dobra, dla jednych to objawienie, dla innych - przekleństwo. Dlaczego? Bo pastry...
#1144: Browar Stu Mostów – Salamander: Black IPA
Przygotowując się do dzisiejszej recenzji zauważyłem, że dawno nie piłem żadnego IPA. Ostatnio po "ipkę" sięgnąłem w połowie maja, czyli dwa miesiące temu. Piłem...
#354: Maryensztadt – Wawa Wita
Będąc ostatnio w markecie duńskiej sieci handlowej żółto-czarnym logo, ku swojemu zdziwieniu, trafiłem na całą baterię piw z Browaru Maryensztadt. Muszę przyznać, że ich...
#851: Sady/Moczybroda – Łaciaty Stout
Początkowo miałem zająć się recenzją innego piwa, ale zauważyłem, że dawno nie było u mnie czegoś ciemnego. No, ale taka jest właśnie specyfika lata,...
#981: Bielawska Wytwórnia Napojów/Mintaka & Pivovsky – Kopernik
Jeśli chodzi o "ipki", to ostatnie tygodnie na Chmielniku Jakubowym były zdominowane przez styl określany obecnie jako hazy IPA w różnych konfiguracjach - były...
#1049: NOOK – Choco Stout
To już trzecia i ostatnia odsłona stoutowej miniserii wpisów przygotowanych przeze mnie z okazji ubiegłotygodniowego Międzynarodowego Dnia Stoutu. Tak się fajnie złożyło, że recenzje...
#1158: Sady – Bohomazy
Dawno nie piłem dobrego west coasta. Znacznie częściej trafiają do mnie "ipki" w wersji hazy oraz double. Trochę mi się one przejadły, więc tym...
#10: Wąsosz/Setka – Madagaskar
Degustowane przeze mnie dzisiaj piwo to pierwsze z Browaru Setka, jakie do tej pory udało mi się spróbować. Jest to milk stout - czyli...
























