#770: Bytów – Baltic Gose
Ten, kto był nad morzem, zapewne kojarzy charakterystyczne krzewy obwieszone od lata do wiosny małymi pomarańczowymi jagodami, rosnące na wydmach. To rokitnik, którego owoce...
#1148: PINTA – Kwas Tau
Seria kwasów z Browaru PINTA dobiegła końca - po prostu skończył się grecki alfabet, z którego korzystano przy ustalaniu nazw kolejnych piw ;). Zwieńczeniem...
#704: Wąsosz/Chmielologia – Sesyjne IPA
Gluten to słowo, które jeszcze nie tak dawno miało fatalną prasę - wręcz stało się synonimem niezdrowego żywienia. A tak naprawdę substancja ta jest...
#537: Profesja – Pirat Whisky BA
Browar Profesja ostro wszedł w temat leżakowania swoich piw w beczkach. Już we wrześniu zapowiedziana została cała seria "barrel ejdży" w różnych wariantach. Jeden...
#306: Lwiwśka pywowarnia – Lwiwskie (Львівське) 1715
Dzięki uprzejmości mojej dobrej koleżanki z Ukrainy - Marii, miałem okazję popróbować dwóch kraftowych piw prosto z Ukrainy. Dziś z kolei zajmę się ukraińskim...
#1120: Bojanowo – The Wave Function: australian triple ipa
Do Browaru Bojanowo mam podobne podejście jak do Tenczynka. Z jednym i drugim browarem wiązałem pewne nadzieje i w obu przypadkach niestety zostały one...
#1074 Zapanbrat/Trzech Kumpli – Califia
Puszki już na stałe zadomowiły się w polskim krafcie. Niewątpliwie mają one wiele zalet, ale również pewne wady - w tym niestety też cenę....
#1171: Widawa – Red Cloud
Rzadko coś ostatnio sięgam po IPA i w sumie nie wiem dlaczego. Być może jest to kwestia tego, że gros z nich jest trochę...
#1053: Artezan – Supporting You Supporting Me
Chociaż Browar Artezan wypuszcza całkiem sporo piw, to na Chmielniku Jakubowym pojawia się stosunkowo rzadko. Przez to, że większość nowych piw ma bardzo podobne...
#202: Wąsosz/Setka – Ich Bin Ein Minister
Berliner weisse, czyli lekkie kwaśne piwo, które swoje bardzo niskie pH zawdzięcza przede wszystkim pracy bakterii kwasu mlekowego, jest świetnym, orzeźwiającym latem trunkiem. Jeszcze...
#701: Zapanbrat/Trzech Kumpli – Pan IPAni DDH (wersja urodzinowa)
Browar Trzech Kumpli pojawiał się u mnie już kilkukrotnie. Jego piwa praktycznie zawsze (nie licząc jednego wyjątku - Goedemorgen) otrzymywały ode mnie bardzo wysokie...
#273: Zarzecze/BIRBANT – Peach Hopsbant Milkshake IPA
Jednym z głównych piwnych trendów lata 2017 roku był wysyp tzw. milkshake IPA. Żadne z nich - póki co - na moim blogu jeszcze...
#882: ?/Gryfus – Gryfi Stan
Przez długi czas piwny honor Szczecina ratowały jedynie browary restauracyjne. Pod względem kraftu miasto to było daleko w tyle za innymi dużymi miastami w...
#976: Nepomucen – Pollock
Lato zbliża się wielkimi krokami, chociaż póki co jakoś tego nie widać. Jak grzyby po deszczu będą zapewne pojawiać się piwa z dodatkiem owoców,...
#361: Rodenbach – Rodenbach Grand Cru
Medale na World Beer Awards przez trzy lata pod rząd (2014, 2015 i 2016), w tym dwa złote i jeden brązowy, to tylko wycinek...