#56: Fortuna – Komes Porter Bałtycki (wyleżakowany)
Nie jest tajemnicą, że portery bałtyckie wiele zyskują wraz z upływającym czasem, bowiem mocne piwa potrzebują dłuższego leżakowania w porównaniu do słabszych piwnych trunków. Portery...
#925: Browar Tarnobrzeg & Hemp&Brew & Kanopio – CBD Pale Ale
Nie lubię marihuany - jej zapach wprost kojarzy mi się z zepsutym (naświetlonym) piwem. Krótko mówiąc, "zioło" pachnie mi skunksem i zdecydowanie nie jest...
#571: Staropramen – Braník Světlý
Nie cierpię "walenia tynków" a.k.a. Walentynek. Nie znajdziecie więc u mnie żadnego wyjątkowego wpisu z tej okazji :P. Ba, na ten dzień postanowiłem wybrać...
#1146: HÖVELS Hausbrauerei – Hövels Original
Altbier to jeden z tych niemieckich stylów piwa, które są ściśle związane z konkretną lokalizacją. Jednocześnie to jeden z tych historycznych górno-fermentacyjnych gatunków, które...
#1166: Połczyn-Zdrój – Połczyn Ultimate Hoppen Pilzner
Spędzając krótki urlop na terenie tzw. Szwajcarii Połczyńskiej, nie mogłem nie sprawdzić aktualnej formy Browaru Połczyn-Zdrój. Przy okazji wizyty w tym urokliwym mieście trafiłem...
#486: Rhombus & Wardrobe Beer Manufactory – DIRTY
Bułgaria nie należy do państw, które można byłoby określić mianem raju dla beer geeka. Ba, pod względem piwnym nic w zasadzie o niej nie...
#392: Beer Bros./Hoppy Beaver – Scotland Yard
Nowe browary na rynku z reguły rozpoczynają działalność od wprowadzenia do sklepów piw, które mają największe szanse na sprzedaż. I tak najczęściej w pierwszej...
#744: Profesja/Browar Odrzański – Rusałka
Latem tego roku jednym z najczęściej recenzowanych przeze mnie stylów piwa było american wheat. Lekki, dość łagodny, ale jednocześnie intensywnie nachmielony trunek świetnie sprawdza...
#10: Wąsosz/Setka – Madagaskar
Degustowane przeze mnie dzisiaj piwo to pierwsze z Browaru Setka, jakie do tej pory udało mi się spróbować. Jest to milk stout - czyli...
#1024: Wąsosz/Revolta – Tropical Wheat Limited Edition
Portal Chmielnik Jakubowy to obecnie m.in. zbiór trochę ponad tysiąca recenzji piw - głównie polskich, ale również z zagranicy. Przez te kilka lat przewinęło...
#450: Stary Browar Kościerzyna – Ciemna 10°
Są takie browary, które kojarzą mi się przede wszystkim z tym, że są miejscem warzenia kontraktowego. Należą do nich choćby Szczyrzycki Browar Cystersów "Gryf",...
#504: Störtebeker Braumanufaktur – Nordik Porter
Piwa wymrażane to coś, co w Polsce jest jeszcze rzadkością. Powodów takiego stanu jest wiele. Od trudności procesu produkcyjnego do nieprzewidywalności interpretacji podatkowych. Jakie...
955: Bytów/Widmo – Pierwsza Poprawka
Jak pewnie zauważyliście, dość regularnie staram się sięgać po piwa z browarów, które jeszcze u mnie nie gościły. Ostatnio wpadłem na małe zakupy do...
#704: Wąsosz/Chmielologia – Sesyjne IPA
Gluten to słowo, które jeszcze nie tak dawno miało fatalną prasę - wręcz stało się synonimem niezdrowego żywienia. A tak naprawdę substancja ta jest...
#627: Bartek/Brewery Hills – Lazy Delight
Browar Brewery Hills to dość dziwny projekt, z początku firmowany wyłącznie nazwiskiem Katarzyny Puchały. Pierwsze sygnały na jego temat pojawiły się dosłownie na chwilę...
























