#411: Łąkomin – Srogi Niedźwiedź Mead BA
Jak już wczoraj pisałem, w czasie tegorocznej majówki miałem okazję odwiedzić Pałacyk Łąkomin i tamtejszy browar rzemieślniczy. A wszystko z okazji premiery pierwszego w...
#50: Nepomucen – Stout Bourbon Barrel Chips
Browar Nepomucen to bardzo ciekawa inicjatywa powstała w Polsce w ostatnim roku. Jej wyjątkowość polega choćby na tym, że jest to browar stacjonarny, a tych...
#73: Antybrowar – PROpaganda
Dziś na moim blogu zadebiutuje kolejny browar, choć tym razem nie kontraktowy, których na polskim rynku nie brakuje. Antybrowar, bo o nim mowa, swoje...
#484: Beer Bros./Hoppy Beaver – Koala In My Bed
Tzw. single hopy, czyli piwa chmielone wyłącznie jedną odmianą chmielu, swego czasu były naprawdę popularne. Mówiło się, że są one świetnym sposobem na porównywanie...
#1075: Zarzecze/Kingpin – Bliss
Do dzisiejszego piwa zabierałem się już od dłuższego czasu. W międzyczasie musiałem sobie zrobić małą przerwę od stylu hazy IPA, który po prostu mi...
#824: Maryensztadt/Dziki Wschód – Koń z Walony / Szalony Koń
Lubię, gdy browary kreatywnie podchodzą do wymyślania nazw swoich nowych piw. Takim niedościgniętym dla mnie wzorem wśród polskich kraftowców jest Browar Harpagan. Sporą kreatywnością...
#404: Maryensztadt – Lost Berry
Gdy pod koniec stycznia kupowałem w Netto piwa z Browaru Maryensztadt, to do najtańszych one nie należały. Jeśli dobrze pamiętam, to płaciłem wtedy za...
#579: Browar Jana/Piwne Podziemie – Permanent Vacation
Vermont IPA, czy też new england IPA pojawiały się u mnie już wielokrotnie. Natomiast z określeniem "north east IPA" spotykam się dziś pierwszy raz...
#53: Browar Jana/Solipiwko – Bruce
Postanowiłem Wam dziś zaprezentować piwo Bruce z Browaru Solipiwko, który zadebiutował pod koniec 2014 r. wypuszczając na rynek milk stout o nazwie Sweet Nyggus,...
#194: Gościszewo/AleBrowar – Saint No More 2016
Ubiegły rok przyniósł nam całkiem sporo piw z dodatkiem kokosa - spróbować można było m.in. Milk Stoutu z serii Kuźnia Piwowarów 2016, Rokokoko z...
#595: Profesja – Bartnik
Braggot - czyli hybryda piwa i miodu pitnego - w Polsce jest produkowany jako piwo (tzn. słód musi stanowić przynajmniej 50% i jedno ziarenko...
#447: Gryf/PiwoWarownia – xD
Młodzieżowym słowem 2017 r. został wybrany emotikon "xD" - tak pod koniec ubiegłego roku zdecydowało PWN po tym, jak rozstrzygnięty został ogłoszony w tym...
#40: Widawa & Kopyr – Kangaroo
Dziś na blogu prezentuję owoc kolaboracji podwrocławskiego, utytułowanego browaru restauracyjnego Widawa, znajdującego się w Gospodzie pod Czarnym Kurem prowadzonej przez Wojtka Frączyka w Chrząstawie...
#868: Łąkomin – MUSTANG: I’m Legend
W lutym, jeszcze przed wybuchem koronawirusowej pandemii, Browar Łąkomin świętował piąte urodziny. Z tej okazji wypuścił pięć nowych premier, które odbywały się przez pięć...
#773: Bojanowo – Bojan RIS
Na temat dzisiejszego piwa krąży w internecie pewna teoria, że trunek ten pojawia się na rynku nie po raz pierwszy (choć w nieco zmienionej...
























