#212: Bytów/Rockmill – Juicy Delight
Od jakiegoś czasu w Polsce coraz częściej mówi się o stylu, który zwie się vermont IPA albo new england IPA. W sumie nie bardzo jeszcze...
#4: Pracownia Piwa – Andrus
Piwo uwarzone z dodatkiem jednego chmielu - Nelson Sauvin. Jak dotąd z piw single hop z jego dodatkiem piłem tylko IPA od Birbanta, które...
#482: Browar Stu Mostów & De Molen – Art+18
Z holenderskim Browarem De Molen miałem już kilka razy do czynienia, a ostatnio głównie za sprawą kooperacji z polskimi browarami. Zaczęło się chyba od...
#1167: Browar Stu Mostów – Chocolate Stout Nitro
Dobrze zrobione piwa wysycane azotem za każdym wywierają na mnie duże wrażenie. Takim najbardziej oczywistym tego przykładem jest oczywiście Guinness Draught. Co jakiś czas...
#53: Browar Jana/Solipiwko – Bruce
Postanowiłem Wam dziś zaprezentować piwo Bruce z Browaru Solipiwko, który zadebiutował pod koniec 2014 r. wypuszczając na rynek milk stout o nazwie Sweet Nyggus,...
#261: Browar Stu Mostów & Naparbier – ART+11
Mieliście kiedyś tak, że kupiliście piwo, o którym byliście przekonani, że jest ono w innym stylu niż w rzeczywistości albo zawiera inne dodatki? Ja...
#224: Põhjala & To Øl – Ginie
Co powiecie na piwo smakujące jak gin? Choć alkohol ten jest destylatem, to ma jedną cechę łączącą go z piwem, a mianowicie: goryczkę. Gin to...
#812: Miedziowy44 – Miedziowe44 Milk Stout
Przez moją piwną szafkę przewija się miesięcznie sporo butelek. Już dawno zacząłem więc notować wszystkie piwa w arkuszu Excela, w którym najważniejszą kolumną jest...
#1023: PINTA & Maltgarden – Cocoa More Cocoa More Cocoa
Z piw typu pastry najbardziej podchodzą mi imperial pastry stouty. Ich główną zaletą jest to, że nie trzeba wcale miliona różnych aromatów, aby osiągnąć...
#921: Sady/Mentzen – Szlacheckie na Miodzie
Piwa miodowe kojarzą mi się z samym początkiem mojej przygody z poszukiwaniem coraz to ciekawszych piw. Był to mniej więcej rok 2010-2011. Pamiętam, jak...
Browary Szczecina: Stara Komenda
Wstyd się przyznać, jak rzadko odwiedzam szczecińskie browary restauracyjne. A mieszkam od nich w najgorszym przypadku godzinę jazdy komunikacją miejską. W Nowym Browarze Szczecin...
#704: Wąsosz/Chmielologia – Sesyjne IPA
Gluten to słowo, które jeszcze nie tak dawno miało fatalną prasę - wręcz stało się synonimem niezdrowego żywienia. A tak naprawdę substancja ta jest...
#1088: Nepomucen – Jean-Michel 1
Kawa jest dodawana przez polskie browary kraftowe do różnego rodzaju piwa, ale najczęściej do ciemnych. Takim też tropem poszedł Browar Nepomucen, który brazylijską kawę...
#987: Nepomucen – Crazy Lines #05: DDH Forest Black DIPA
Lubię, jak browary w ramach swojej działalności jakieś specjalizacje. Taki Browar Spółdzielczy wyspecjalizował się np. w wymrażankach, a Browar Nepomucen - w piwach z...
#667: ReCraft/Pilica – MO.ES
Nowe na polskim rynku browary rzemieślnicze zazwyczaj stawiają na typową nową falą, jaką są piwa chmielone amerykańskimi odmianami chmielu. Ale nie Browar Pilica, który...
























