#1208: ?/Gryfus – Sternik na Pacyfiku

Lubię pojawiać się na różnego rodzaju jarmarkach, które ostatnio regularnie odbywają się w Szczecinie. Wśród interesujących mnie stoisk są oczywiście te organizowane przez browary....

#371: Maryensztadt – Sweet Sixteen

Piwa ciemne są kojarzone często z trunkami mocnymi i słodkimi, czasami również też i z gorzkimi od nut palonyych. Mit mocnego piwa ciemnego bierze...

#179: Wąsosz/Hopster – Rudolf

Szczeciński browar kontraktowy Hopster sprawił nam ostatnio niemałą niespodziankę - wypuścił na rynek praktycznie jednocześnie aż trzy piwa: porter bałtycki, risa oraz ciemne ejl...

#1115: Profesja & BlackBeard Barber&Barrel House – Czarnobrody

Kupując dzisiejsze piwo, byłem przekonany, że mam do czynienia z "barrel ejdżem". Nie sprawdziłem sobie bowiem, czym zajmuje się firma BlackBeard Barber&Barrel House, która...

#426: Bytów – Vermont IPA

Pośród piw, które otrzymałem pod koniec marca od Browaru Bytów, można wyróżnić trzy serie: klasyczną, nowofalową oraz kooperacyjną, opartą na współpracy z Browarem Rockmill....

#905: Błonie/Szałpiw – White APA

Jednym z elementów piwnej rewolucji są hybrydy stylów. Pozwalają one połączyć cechy klasycznych piw z tymi nowofalowymi. Idealnym tego przykładem są: white IPA, czy...

#276: Nepomucen – Forest

Mateusz Kupracz, zanim przeszedł do Browaru Nepomucen, był piwowarem w Browarze Roch, którego większość piw nosi nazwy ras koni. Jednym z piw, które zrobiło...

#1206: ?/Harpagan – Ezoteryczne Szuwary Pinot Noir BA

Wracamy z recenzjami po kolejnej - niestety dość długiej - przerwie. Wiązało się to najpierw z nawałem pracy poza portalem, a następnie z dwutygodniowym...

#1055: ?/Funky Fluid & Mikkeller – Double Gelato: Frugtsalad

Dzisiejsze piwo kupiłem głównie ze względu na browary, które w ramach kooperacji je uwarzyły. Nie codziennie zdarza się, że polski kraftowiec kooperuje z legendarnym...

#538: Steamworks Brewing – Killer Cucumber Ale

Za warzywami, ogólnie mówiąc, nie przepadam - o niewielu z nich mogę powiedzieć, że je lubię. Ba, np. takich soków warzywnych, które są dostępne...

#84: Wąsosz/PERUN – Dziedzictwo: Kaskada

Cascade to jedna z najbardziej znanych amerykańskich odmian chmielu i chyba jedna ze starszych pośród nowofalowych, bowiem w wersji eksperymentalnej, nazwanej roboczo USDA 56013,...

#1185: Belhaven – Black Scottish Stout

Po tym, jak ostatnio recenzowałem bardzo dobrego west coasta z Browaru Tarnobrzeg, naszła mnie ochota na coś równie wytrawnego i goryczkowego, ale ciemnego. Niestety,...

#440: Browars – Piwo Limanowskie Pszeniczne

Nie od dziś wiadomo, że z piwami nawiązującymi nazwą do miejsc turystycznych trzeba być ostrożnym. Przypomnieć tu wystarczy choćby słynny Łebski Browar, piwa zakopiańskie,...

#529: Profesja – Szabrownik

Mówiąc o piwnych hybrydach, mamy na myśli zwykle połączenia kilku stylów. Istnieją też hybrydy piwa z innym rodzajem alkoholu - braggot (mariaż piwa i...

#152: Wąsosz/Whisker.beer – Whisker „B”

Whisker.beer to naprawdę bardzo ciekawy projekt, za którym stoi Marcin Ostajewski, główny technolog Browaru Wąsosz - i to z kilku powodów. Interesujące są zarówno...

Daj lajka! :)

2,275FaniLubię
1,759ObserwującyObserwuj
599ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

Browar Stu Mostów zmienia identyfikację wizualną

Browar Stu Mostów w 2025 r. skończy 10 lat. Z tej okazji podjęto decyzję o zmianie identyfikacji wizualnej. W środę, 15 stycznia, zaprezentowane zostało...

Zamyka się Browar Lubicz

Zamyka się kolejny browar rzemieślniczy. Chodzi o Browar Lubicz, który w obecnej lokalizacji będzie działał jeszcze do 21 grudnia 2024 r.- Decyzja ta została...

Niedługo jesienna edycja Piwowarów

Targi Piw i Browarnictwa Piwowary świętują w tym roku swoje dziesięciolecie. Z tej okazji w jubileuszowym roku odbędzie się druga, tym razem październikowa edycja.Targi...

Amber wprowadza do oferty bezalkoholowy… porter bałtycki

Bezalkoholowy porter bałtycki to najnowsze piwo, które trafia do oferty Browaru Amber w ramach serii Po Godzinach. Ku zaskoczeniu wielu odbiorców twórcy tego piwa...

WHC Lab przejęło polskiego producenta drożdży

Polski producent drożdży Fermentum Mobile został sprzedany. Jak informuje Portal Spożywczy, od 1 października firma stała się przedstawicielstwem na kraje nadbałtyckie irlandzkiego WHC Lab.Fermentum...